СТРУЧНИ СУСРЕТИ ВАСПИТАЧА

By | 2. December 2015.

На Тари су управо завршени 21. јесењи стручни сусрети „Васпитачи – васпитачима“ у организацији Савеза удружења васпитача Србије. У присуству 490 учесника из целе Србије, Републике Српске, Македоније и Црне Горе, скуп су поздравили Алија Лапо, председник Скупштине Балканског савеза удружења васпитача, Сузана Мијушковић, представник Савеза учитеља Србије, као и представници Удружења стручних сарадника и сарадника ПУ Србије Јасмина Вулетић.

Скуп је отворил Химна у извођењу студената Учитељског факултета из Ужица. Пленарна излагања имале су Ивана Мијић Немет и Јованка Улић, професорице Високе школе струковних студија у Новом Саду. Главна тема скупа била је „Луткарско и драмско стваралаштво у васпитно-образовном процесу и јачање дечјих и васпитачких компетенција (Практични, истраживачки и иновативни приступ)“.

Модератори скупа су били професори са високих школа за образовање васпитача и истакнути васпитачи и стручни сарадници, компетентни за параћење презентација стручних тимова предшколских установа Србије.

Рад скупа се одвијао у неколико тематских и посебних сесија. Објављен је и зборник радова (стр. 352), који окупља стручне и практичне прилоге васпитача из Инђије, Врања, Уба, Шапца, Крагујевца, Панчева, Београда, Лесковца, Деспотовца, Ариља, Кикинде, Суботице, Ниша, Бањалуке, Куле, Параћина, Чајетине, Алексинца, Новог Сада, Свилајнца и других градова. Презентовано је 69 радова. Организовано је и поетско вече уз звуке гитаре, као и бројна дружења и сусрети посвећеника у овој области. Била је то прилика за размену искустава и сазнања, као и унапређење стручних компетенција у васпитно-образовном раду васпитача.

На 21 стручним сусретима презентовани су сви пројекти предвиђени програмом.

У свим радовима видљива је посвећеност послу, потреба за истраживањем и усавршавањем васпитача и, што је врло важно, јединство у програмском раду.

Учесници су одговарали на питања васпитача и показали изузетну заинтересованост за изложене резултате. Богата дискусија је донела квалитет сусретима.

Утисци модератора стручних сусрета су следећи:

• Радови су допринели унапређењу компетенција васпитача у васпитно образовном процесу.
  • Интересовања деце постају централно тежиште ВО рада и у складу са тим се мења улога васпитача.
  • Уочена је широка лепеза различитих методолошких приступа у обради истородних тема.
  • У приказаном презентацијама видљиви је процес развијања теме.
  • Евединтан је високи квалитет свих изложених радова и презентација..
  • Врло је широк спектар обрађених тема и он се креће од локалне средине до светских тема, какве обрађује бајка, на пример.
  • Васпитачи се успешно користе модерним техникама и средствима од компјутера и филма до књига, сликовница и лутке.
  • Сарадња са локалним срединама и институцијама, родитељима и колегама на послу је на завидном нивоу.
  • Квалитетом радова и посвећеношћу васпитачи су показали да ови сусрети имају велики значај у њиховом стручном оспособљавању.

У поподневном раду у паралелним групама изложени су сви радови предвиђени програмом. Од изузетног је значаја чињеница да су паралелне групе биле добро посећене и да је њихов рад пратио велики број учесника скупа.

Тема за пролећне сусрете је следећа: Вртић као отворени систем –искуства и изазови

Скуп је протекао у доброј атмосфери и организацији, захваљујући највише Слободанки Радосављевић и њеном организационом сарадничком тиму, који је уложио пуно труда и напора да ово буде квалитетан и значајан догађај.

Учесницима су подељена уверења, потврде и захвалнице за учешће и допринос у раду скупа.

Др Милутин Ђуричковић,
Београд